In Two Minds
image about In Two Minds

Een muzikale dansvoorstelling over macht, manipulatie en volgzaamheid.

‘Echte macht vereist geen arrogantie, een lange baard en een blaffende stem. Ware macht wurgt je met zijden linten, charme en intelligentie.’
— Slavoj Žižek

In Two Minds is geïnspireerd op de complexiteit van de meester-leerling relatie uit de Indiase cultuur. Als er een blik geworpen wordt op de Indiase mythologie zijn er voorbeelden waar we zien hoe het gedrag van meesters erg heftig was jegens hun leerlingen. Loyaliteit, volgzaamheid en eerbiedigheid waren van onmiskenbare waarden.

In In Two Minds onderzoekt Kalpanarts zowel de strategieën die volgelingen gebruiken om in gratie te vallen bij hun leiders, als de strategieën die leiders gebruiken om hun volgelingen te beheersen.

De voorstelling bestaat uit twee delen. Afhankelijkheid: zowel leider als volger hebben elkaar nodig. Bewustwording: de volgeling realiseert zich te veel in de ‘mind’ van de leider te zitten, deze bewustwording leidt tot een conflict moment bij de volgeling. En tot een transformatie naar empowerment waardoor er nieuwe keuzes beschikbaar komen in de ‘mind’ van de volgeling.

Bij macht denken we vaak aan een harde hand, maar het is juist ook de slinksheid en het verborgene wat gevaarlijk kan zijn. De leider heeft onrealistische verwachtingen en vindt zijn gedrag gerechtvaardigd. De volgeling zoekt erkenning bij de leider omdat hij zich in een afhankelijkheidspositie heeft gemanoeuvreerd. Hij is bereid zijn eigen grenzen te verleggen (en te vergeten) en zich aan te passen aan de nieuwe sociale structuur en werkelijkheid.

In het boek ‘De 48 wetten van de Macht’ zijn elementen terug te vinden die samen te brengen zijn onder de noemer Gaslighting: een vorm van psychologische manipulatie waarbij de dader erop uit is zijn slachtoffer mentaal te ontwrichten zodat hij steeds meer op de dader gaat vertrouwen.

 

 

Helaas zijn er momenteel geen actuele speeldata

choreografie
Kalpana Raghuraman
concept
Kalpana Raghuraman & Gysèle ter Berg
Zakelijk leider en artistic associate
Gysèle ter Berg
muziekcompositie
Simone Giacomini
dans
Indu Panday, Goda Zukauskaité, Bilal Bachir, Sooraj Subramaniam, Laila Gozzi
daf speler
Farid Sheek
cellist
Maya Fridman
kostuumontwerp
Aziz Bekkaoui
lichtontwerp
Jeffrey Steenbergen
Dramaturgie
Marc Maris