Rebels’ Cross

‘The person who follows the crowd will usually go no further than the crowd.
The person who walks alone is likely to find himself in a place no on has ever seen before’ 
– Albert Einstein

Rebels’ Cross bekijkt het onderwerp ‘anders-zijn’ aan de hand van de eigenzinnige dansers die in deze voorstelling staan. Het kruispunt waar rebellen elkaar ontmoeten is een bron voor interacties en veranderingen.

De quote van Albert Einstein inspireert Kalpana: ‘Als je alleen durft te lopen en je eigen pad volgt zonder een menigte te volgen, kom je vaker en sneller op paden die nog niet bewandeld zijn.’

In een wereld waar we steeds op zoek gaan naar overeenkomsten om elkaar tegemoet te komen, en verschillen om zo goed te kunnen assimileren kijkt Kalpana juist naar het ‘anders-zijn’, en de kracht hiervan.

Kalpana is zelf ook een rebel in de Indiase klassieke dans. Zij heeft de regels van de klassieke Indiase dans naast zich gelegd om tot hedendaagse voorstellingen te komen. Door niet de norm van de klassieke Indiase dans te volgen maar daar juist vragen over te stellen, heeft ze voorstellingen gecreëerd die relevant zijn voor mensen van vandaag. Rebels’ Cross borduurt voort op het openbreken van vormen en het creëren van andere vormen van esthetiek.

De rebellen die samenkomen op toneel zijn prachtige dansers: Sara Cano uit Madrid, een zeer krachtige Flamenco en hedendaagse danser; Sooraj Subramaniam uit Maleisië en woonachtig in België, een hedendaagse danser en getraind in Bharatanatyam, Odissi en Kathak; en Kamala Devam uit Londen, een hedendaagse danser en getraind in Bharatanatyam.

‘Rebels’ Cross is een rijk gevarieerde, krachtig gedanste exercitie geworden. Het is een speels spel van twee gelijkgestemden en een buitenstaander die, via geflirt en geplaag, nader tot elkaar komen.’
— Mirjam van der Linden
VOLKSKRANT ★★★

‘Rebels’ Cross heeft een heldere dramaturgische lijn waarbij wordt gespeeld met de verschillen en aanknopingspunten.’
— Marcelle Schots
THEATERKRANT ★★★

14-01-2017
20:30
Rotterdamse Schouwburg
Rotterdam
15-01-2017
20:30
RASA
Utrecht
20-01-2017
20:30
Theater de Lieve Vrouw
Amersfoort
26-01-2017
20:30
Ainsi
Maastricht
28-01-2017
20:30
Korzo theater/ Cadance Festival
Den Haag

concept & choreografie 
Kalpana Raghuraman

dansers 
Sara Cano / Kamala Devam / Sooraj Subramaniam

muziekcompositie 
Jaap van Keulen met stem van Ambika Jois

lichtontwerp 
Peter Lemmens

kostuumontwerp 
Asalia Khadjé

dramaturgisch advies 
Marc Maris

geproduceerd door
St. Kalpanarts in co-productie met
Festival Flamenco Biënnale