True Life

Een muzikale dansvoorstelling over de dood en de viering van het leven.

‘Voor wat is geboren, is de dood zeker, en voor de doden is de geboorte zeker. Dus treur niet om iets dat onvermijdelijk is.’
– Bhagavad Gita (invloedrijk Hindoe geschrift)

De wijze waarop de mens omgaat met de dood zegt ook iets over hoe hij leeft. Hoe men het onoverkomelijke einde in de ogen kijkt verschilt per cultuur, land en generatie. In diverse culturen wordt de dood verweven met het dagelijks leven. In begrafenis- en rouwrituelen is er naast verdriet ruimte om het leven te vieren. Daarmee wordt deze minder angstaanjagend.

In True Life onderzoekt Kalpanarts de relatie tot het leven en de dood. Hindoe verzen, de god Shiva en Indiase filosofie zijn inspiratiebronnen. Ook zullen rituelen rondom de dood en de doden voorbijkomen, zoals de crematierituelen aan de heilige rivier de Ganges, de Dag van de Doden in Mexico (Dia de los Muertos) en de Orleans Jazz Funerals. In het onderzoek worden de persoonlijke ervaringen en overtuigingen van de performers met hun verschillende cultuurachtergronden, meegenomen. Naast zes dansers staat de getalenteerde Shishani Vranckx op het podium (zang & gitaar).

over Shishani Vranckx 
Shishani is een Belgisch-Namibische singer-songwriter, gitarist en musicoloog. Zij maakt geëngageerde songs.  Shishani strijdt voor gelijke rechten waaronder voor queer- en transpersonen. In 2015 zette ze het kwartet The Namibian Tales op. Hiermee brengt ze een ode aan traditionele Namibische muziek. In 2019 richtte ze de all-female band Miss Catharsis op, waarbij de gekleurde vrouw centraal staat. Shishani werd genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst, in de categorie Stimuleringsprijs.

Helaas zijn er momenteel geen actuele speeldata

choreografie
Kalpana Raghuraman

concept
Kalpana Raghuraman & Gysèle ter Berg

zakelijk leider & artistic associate
Gysèle ter Berg

dans
Mitch Essers, Laila Gozzi, Kya Su Yudong Jonker, Indu Panday, Sooraj Subramaniam, Goda ┼Żukauskaite╠ç

livemuziek
Shishani Vranckx (zang & gitaar)

muziekcompositie
Simone Giacomini

kostuumontwerp
Aziz Bekkaoui

lichtontwerp & toneelbeeld
Jeffrey Steenbergen

dramaturgie
Vincent Wijlhuizen